Babben Larsson

Efter drygt tre decennier i nöjesindustrins tjänst har Barbro ”Babben” Larsson etablerat sig som en av våra allra mest omtyckta underhållare och programledare. Den 9 juli 2023, klockan 19:30 i TV4, gästar hon BingoLottos Sommarkväll!

Har du en stund över? Slå upp ordet ”folkkär” i ett lexikon. På så sätt får du en fullgod förklaring till alla de attribut som gör Babben Larsson till just Babben Larsson – en av våra mest folkkära artister och underhållare i modern tid! Bakom sig har Babben en minst sagt gedigen 30-årig karriär som ståupp-komiker, sångerska, programledare och föreläsare. Hon har gästat alla större talkshows och underhållningsprogram, och har på så vis etablerat sig som en av de absolut främsta profilerna i den svenska nöjesindustrin. Sedan 2017 leder hon dundersuccén ”Bäst i Test” tillsammans med David Sundin.

STÅUPPKOMIK & TEATER

Sedan 1988 har Babben varit en av landets mest hyllade och anlitade ståuppkomiker. Hennes storhet inom branschen har medfört utbildande roller i ståupp-komik på Dramatiska Institutet, och tagit henne den till den internationella ståupp-scenen. Hon har bland annat uppträtt i Storbritannien och Irland.

Efter många års intensivt turnerande tog hon en lång paus från ståupp-komiken 1998 och övergick i stället till att föreläsa om friskvård i ”Friskvård á la Babben”, sjunga jazz och axla roller som konferencier i diverse sammanhang, vid olika evenemang. Sedan starten år 2000 har Babben dessutom, i flera säsonger, varit en del av komikergänget R.E.A. som showat på Hamburger Börs i Stockholm.

År 2005 innebar en comeback inom ståuppkomiken. Då inledningsvis med föreställningen ”Gammal är äldst” med Adde Malmberg och Lennie Norman, och sedan med en egen helaftonsföreställning ”Humoristiskt initiativ”, med vilken hon turnerade riket runt i två sejourer under 2005 och 2006. Hösten 2012 hade den nya enmansshowen ”Vad hände?” premiär på Rival i Stockholm, vilken rosades flitigt av såväl kritiker som publik. 2016 kom ett nytt megaprojekt till liv; turnén ”Expedition Babben”, som i skrivande stund har tagit henne till 103 ställen som hon aldrig tidigare besökt.

TV & FILM

Babben har tävlat i ”På spåret” två gånger och medverkat i flertalet humorprogram, bland andra ”Lösdrift” och ”Parlamentet”. Hon var en av panelmedlemmarna i ”Intresseklubben” som sänds i SVT mellan 2012 och 2015. Babben är dessutom en klart beprövad och mycket framgångsrik programledare. Dels i programmet Babben & Co som gick mellan 2007 och 2009, men framförallt i dundersuccén ”Bäst i Test”, som hon leder tillsammans med David Sundin.

På filmduken har vi genom åren kunnat Babben i filmer såsom ”Läckan”, ”Nattbuss 807”, ”Fyra år till”, ”Wallander – Försvunnen” och ”Lasse-Majas detektivbyrå – Skuggor över Valleby” för att nämna några.

TEATER

Babben har även hunnit med att testa vingarna på teaterscenen. 2008 medverkade hon i en hyllningsföreställning till Povel Rammel, med titeln ”En strut karameller”. 2014 axlade hon även rollen som Fräulein Schneider i ”Cabaret” och har själv listat just den rollen som en av hennes stoltaste prestationer.

MUSIK

Trots att Babben i huvudsak brukar ses som en nöjesprofil, så var musiken ett tidigt inslag i hennes liv. Idag har hon den egna jazzkvintetten Second Edition och gästar även storband ute i landet regelbundet. De senaste åren har hon samarbetat flitigt med Göran Fristorp och var med honom ut på en stor jubileumsturné då han firade 50 år som artist. Tillsammans skapade de en konsert med vackra tonsättningar, stämsång och humor.

UTMÄRKELSER

Babben otroliga karriär har, föga förvånande, krönts med flera utmärkelser och priser. Hon har utsetts till Sveriges Roligaste kvinna och Bästa kvinnliga komiker ett antal gånger och fått både Karamelodiktstipendiet, Årets Edward och vunnit Kristallen. 2022 tilldelades Babben Lisebergsapplåden under säsongsfinalen av ”Lotta på Liseberg” och senare samma år var hon Julvärd i SVT.

 BARBRO FÖRE BABBEN

Sommaren 2022 gav Babben ut den självbiografiska boken ”Barbro före Babben” där hon mer personligt än någonsin berättar om tiden och livet innan hon blev Babben med hela svenska folket. Hon skildrar sin tidiga längtan efter scenen, kärleken till korna hemma på gården och de där undanstoppade minnena som gör mest ont.

I sommar har vi återigen det stora nöjet att välkomna Babben till BingoLotto! Den 9 juli 2023, klockan 19:30 i TV4, gästar Babben Larsson BingoLottos Sommarkväll.

Relaterade artister i BingoLotto

Martin Stenmarck | Sebastian Widman | Fredrik Nylén | Dotter | Linnea Henriksson | My Feldt | Erik Segerstedt | Kiana | Jonas von Essen | Chris Kläfford | Anders Wallensten | Arvingarna | Louise Scott | Emma Brink Rask

Och du, du vet väl om att du kan lyssna på alla artister som gästar programmet, när du vill och hur ofta du vill, på BingoLottos Spotifykanal? Här samlar vi BingoLottos stora låtskatt. Lyssna nu!

Tillbaka till artistsidan

KÖP BINGOLOTT!

Den 26 maj väntar ännu en efterlängtad bingokväll! Tillsammans spelar vi om en massa miljoner och njuter av underbar underhållning! Hur stort vinner du?

Babben Larsson

Tänkt på dig