30 makalösa år med BingoLotto

BingoLottos BingoBloggare Fredrik BingoFredrik 2021-10-18

Den 23 oktober slås en ordentlig milstolpe ner i marken för såväl TV-historien som för BingoLotto. Programmet firar 30 år sedan premiären i TV4 1991 och detta kommer givetvis firas med pompa och ståt. Men hur har denna 30-åriga resa sett ut och vad har hänt? Bingobloggen grottar här ner sig i 30 år av magi.

Lokets magiska era – startskottet på allt

19 oktober 1991. Spotlights signaturmelodi klingar vackert från studion i Gårda och Leif "Loket" Olsson tittar in i kameran och säger ”Då hoppas jag att ni känner er mycket välkomna till Göteborg, härifrån ska vi sända en timmes direktsänd BingoLotto”. Dessa bevingade ord blev startskottet för en kärleksaffär mellan BingoLotto och svenska folket som nu har varat i 30 år.

För att spela bingo skulle snabbt visa sig vara en folksport i landet. Varje lördag de kommande åren samlades miljonpublik framför TV-apparaterna för att ta del av spel, spänning och underhållning. Oförglömliga TV-minnen har skapats genom dessa år. Vem kommer inte ihåg när Loket skulle ringa upp en vinnare och fick till svar ”Åh vem fan är du då”. Den typen av underhållning går bara att få i live-TV. Dessutom slogs tittarrekord om och vartannat på TV4. 1995 rattade 3 145 000 personer in kanalen för att spela BingoLotto med Loket. Det var även under den här perioden som flera av de tidlösa spelen såsom, FägFemman, Stegen och Hästen lanserades.

Se det bästa från Lokets tid som programledare i BingoLotto här!

BingoLottos första programledare Leif "Loket" Olsson tillsammans med BingoLottos maskot BingoBerra
BingoLottos nestor "Loket" med sin kompis BingoBerra

Sanningen om 50 öre bingolotten – Sant eller falskt?

En av de saker som talats oftast om när det kommer till Loket, frånsett att han var "Mr BingoLotto" med hela Sverige i ett decennium är historien om att Loket tackade nej till ett löneförslag som hade kunnat visa sig bli väldigt förmånligt. För när BingoLotto startade i lokal-TV på 80-talet så sålde man i början cirka 4 000 lotter i veckan. Det var då Loket fick förslaget att som arvode för att programleda programmet få 50 öre per såld lott. Något han tackade nej till. ”Jag måste ju kunna leva på det här” var vad han tänkte vilket han berättat tidigare i en intervju. Men detta är inget Leif ”Loket” Olsson någonsin har hängt läpp över utan som han själv uttryckte det: ”Jag tog fast lön och tjänade bra så in i helvete, och det var roligt för mig att få leda ett så framgångsrikt program”.

Leif "Loket" Olsson framför hjul i BingoLotto
Loket gjorde de 289 första BingoLottoprogrammen i TV4

Tack Leif, välkommen till BingoLotto Lasse Kronér

Den 5 juni, 1999 gjorde ”Leif Loket” Olsson sitt sista BingoLotto-program som ordinarie programledare. Efter att ha lett BingoLotto i 16 säsonger och 289 program var det nu dags att föra stafettpinnen vidare. Och personen som stod redo att axla denna legendariska mantel var ingen annan en urgöteborgaren, sångaren, artisten och programledaren, Lasse Kronér. Ett inte helt överraskande val med tanke på att Lasse två år tidigare lett BingoLottos sommarprogram Sezam. Men detta innebar inte att Lasse inte var nervös inför sin debut.

– Jag kommer aldrig att glömma mitt första program. Klockan är sex och folk börjar strömma in i studion. Jag och min studioman, Janne Persson, går ett varv runt huset. Känslan är att jag är på väg mot min död. Tidningarna hade skrivit ner mig inför programmet, och tidningarna skrev mycket om BingoLotto på den här tiden – alla pratade om att programmet skulle byta programledare för första gången. Hade det varit idag vet jag inte om jag hade vågat. Det var ett så tungt uppdrag på den tiden, att leda BingoLotto. Det var så oerhört stort, har Lasse tidigare berättat i en intervju.

Med Lasse vid rodret förändrades en del i programmet. Det som kanske märktes mest var att den musikaliska underhållningen i programmet skiftade från svenska dansband till internationella storstjärnor. Under Lasses Epok fick vi bland annat se storheter som Rod Stewart, Dolly Parton, Robbie Williams och Andrea Bocelli gästa programmet, för att bara nämna några.

Lasse Kronér framför hjul i BingoLotto
Lokets arvtagare Lasse Kronér ledde programmet 1999-2004

Guld-Ulla och tidernas BingoLottovinst

Inte nog med att världsartister besökte programmet. Dessutom fick Lasse äran att under sitt programledarskap att dela ut den största enskilda vinsten i programmets historia. Detta skedde den 2 november 2002, då floristen som sedermera gått under namnet ”Guld-Ulla” var kvällens Finalspelare och snurrade hem 31,5 miljoner kronor. En vinst hon delade med sina två döttrar. Vinsten hon snurrade hem var egentligen 15 750 00 kr men då Ulla hade dubbellott, lotten som hade introducerats bara ett år tidigare. Denna rekordvinst kommer sannolikt aldrig att slås då det ej längre går att vinna denna typ av belopp.

Från Fort Boyard till BingoLotto

Den 10 april 2004 lämnade Lasse Kronér BingoLotto. Då säsongen inte var slut ännu spekulerades det i vem som skulle ersätta Lasse säsongen ut. Svaret var lika självklart som enkelt. Leif ”Loket” Olsson iklädde sig åter programledarrollen och vikarierade som programledare våren ut. Efter åtta veckor med Loket spekulerades det flitigt i vem som skulle bli ny programledare. Det gissades på att det skulle bli Harald Treutiger eller Lotta Engberg (helt fel ute var de inte men fel tid bara) men istället presenterades den forne skidkungen, och tillika ”Fångarna på fortet-legendaren” Gunde Svan som ny programledare. Detta då han såg en chans att kunna ge tillbaka till idrotten som gett honom så mycket.

– Jag skulle ångra mig ordentligt om jag inte tog den här möjligheten att få vara med och ge tillbaka något till alla föreningar och ledare som har varit med och stöttat mig under alla år som aktiv idrottsman, sa Gunde i en intervju i samband med att han presenterats som BingoLottos nya programledare.

Gunde Svan framför hjul i BingoLotto
Gunde Svan här framför Finalspelet

Levande BingoLottobricka Innan Svan tackade för sig

Och nog blev det stort föreningsfokus alltid. Under Gundes ledning såg man till att bjuda in olika föreningar till programmet som fick agera ”levande bingobricka” under bingospelen. Det skulle dock visa sig bli en kortvarig relation mellan BingoLotto och Gunde då han efter bara två säsonger som programledare aviserade att han ämnade att lämna sitt uppdrag. Näste man på tur, en radiokille från Gävle!

Rickard Olsson, världsrekordförsök och envisa gummor

I form av en duttpenna lämnade Gunde Svan över stafettpinnen till sin efterträdare, Rickard Olsson. Rickard, med flertalet produktioner bakom sig, såsom Bullen och Nyhetsmrgon för att bara nämna några, blev sedan snabbt en populär programledare för BingoLotto under kommande år. Till och med så populär att han i en undersökning gjord av Expressen utsågs till den bästa programledaren genom alla tider, inte fy skam det.

Dessutom gav man sig på ett världsrekordförsök under Rickard Olssons styre. Tillsammans med doktorander från Chalmers spelade man på världens minsta BingoLottobricka, och jodå det går att spela bingo även på en miniatyrbricka!

Det man annars minns från Rickards tid är de många underhållande samtalen med olika telefonörer. Ett av de mest klassiska måste ju ändå vara då han ringde upp Extrachansen-vinnaren Kerstin Flink som trots idoga försök vägrade att inse att hon faktiskt talade med Rickard. Det hela slutade med att Kerstin la på luren i örat på Rickard till publikens stora förtjusning.

Den 5 juni 2008 valde Rickard att sluta som programledare (för den här gången) och för första gången så gick hedersuppdraget att leda programmet till en kvinna. Vi säger varmt välkommen till Lotta Engberg!

Rickard Olsson framför jack´påtten i BingoLotto
Rickard Olsson ledde programmet under två sejourer

Här har du ditt BingoLotto-liv Lotta Engberg!

Om man vill kalla Loket för BingoLottos kung, så måste Lotta Engberg vara drottningen. Efter många tillfällen som gäst, klev hon då slutligen ut den 6 juni i Rickards avslutningsprogram och presenterades som ny programledare för BingoLotto. Tre månader senare den 31 augusti 2008 var det så dags för den riktiga premiären. Väl där introducerades Lottas egen programpunkt ”Nyfiken på” där Lotta på en talkshowmässigt sätt tog tempen på kvällens gäst. Först ut var Peter Stormare som överraskades av Lottas nyfikna frågor. Men för er som minns väl så fick Peter sin revansch tolv år senare då han dök upp som hemlig gäst i studion och överraskade Lotta.  

Lotta lyfte programmet och imponerade på Loket

Med Lotta vid rodret blev det fart på programmet, och då programmet vi denna tid till merparten sändes i TV4+ blev det även rekord med Lotta. Vid säsongspremiären 2009 sågs programmet av 475 000 tittare, vilket är tittarrekord på TV4+. Rekord i sig men den kanske finaste meriten för Lotta kanske var när Loket gick ut och berättade hur positivt överraskad han var över vad Lotta gjort med BingoLotto. Dessutom fick vi med Lotta även för första gången uppleva riktig sommarbingo, då det skapades en vacker symbios mellan BingoLotto och Lottas egen baby ”Lotta på Liseberg”. Sommarbingo sändes på måndagar och bjöd på bingo, Lotta och musikunderhållning.

Lotta Engberg i BingoLotto
Lotta Engberg var BingoLottos första kvinnliga programledare

En skojig Umeåkomiker med BingoLottovana tar över

Den 12 juni 2011 gjorde Lotta sitt sista program (för den här gången) Men hon skulle under kommande år fungera som BingoLottos egen supervikarie, då hon ofta dök upp under ett eller flera program som den perfekta vikarien. Därmed skulle en ersättare utses till höstpremiären 2011, och då och där fick vi stifta bekantskap med Jan Bylund.

Jan Bylund var på inget sätt främmande för bingoformatet. Redan i början av 90-talet ledde han en lokal variant av BingLotto i sin hemstad Umeå. Och det var en lycklig Jan Bylund som axlade manteln efter Lotta Engberg.

– Det känns oerhört stort, spännande och roligt att få ta över efter Lotta Engberg. BingoLotto är ett fantastiskt och folkkärt program som också gör ett mycket viktigt arbete för föreningslivet, sa Jan Bylund i ett pressmeddelande i samband med att han presenterades som programledare.

Med Jan Bylund som programledare tog han med sig mycket av den humor han visat upp under alla sina år som standupkomiker. Vem minns exempelvis inte när Jan blev nedbrottad av Frank Andersson, eller när han på en segway seglade fram genom studion och spelade BingoLottos introjingel? Dessutom tillämpades det som kallades BingoLotto non-stop under Jannes tid. Det vill säga att programmet varade bara i en timme, men helt utan reklamavbrott.

Janne Bylund framför hjul i BingoLotto
Det var aldrig en tråkig stund med Jan Bylund vid rodret

Från Bingonarr till Bingoprinsessa

Under två års tid skojade Janne Bylund med oss i rutan innan han tackade för sig. Det var nu i stället dags för nästa kvinna att ta över rodret som programledare. Så hösten 2013 välkomnades Marie Serneholt som ny programledare för BingoLotto. Ett uppdrag som hon själv såg som ett riktigt hedersuppdrag.

– Några av våra största programledare har lett det här programmet och att jag ska få axla den manteln känns otroligt hedersamt. Jag har en enorm respekt för de som har lett BingoLotto, sa Marie Serneholt då.

Och Marie skulle under sitt års tid som programledare få uppleva mängder av klassiska minnen. Vem minns inte när hon överraskades av sin egen mamma på mors dag, eller ögonblicket då studion så när fattade eld när Edward blom skulle blanda till en minst sagt het juldryck. Detta skedde dessutom under den uppesittarkväll som hon programledde med sin kommande efterträdare. TV-legendaren Ingvar Oldsberg.

Marie Serneholt blir filmad av kameraman i BingoLotto
Marie Serneholt såg BingoLotto som ett hedersuppdrag

Ingvar Oldsberg styrde BingoLotto på rätt spår igen.

Den 24 augusti 2014 var dagen då Ingvar Oldsberg blev BingoLottos nya frontfigur. En uppgift han tog sig an med ackuratess. Efter en säsong med Ingvar stod det sedan klart att BingoLotto återigen skulle återvända till TV4. Tidpunkten blev söndagar mellan kl 18-20 precis det programformat som ni känner igen och spelar även idag. BingoLotto blev återigen ett självklart veckoinslag. Fokus på föreningslivet växte och Ingvar såg också till, likt Lotta Engberg tidigare gjort att se till att få sig en rejäl pratstund med kvällens gäster. Likt "Loket" skapade Ingvar också en hel del oförglömliga ögonblick med Bingotelefonörerna.  Man glömmer ju inte när Dan från Bromölla läxade upp Ingvar ordentligt när det gällde att komma ihåg årtal.

Med Ingvar blev BingoLottos uppesittarkväll historiskt

Inte nog med att Ingvar Oldsberg hjälpte till med att göra BingoLotto rejält folkkärt igen. Han var dessutom programledare när programmet blev historiskt – på riktigt! För 2016 tog BingoLottos uppesittarkväll plats som ett av fåtal TV-program i Nordiska muséet.

– Bingolottos uppesittarkväll är en tradition för många människor och allas upplevelse är lika viktig för vår samtidshistoria. Därför uppmärksammar Nordiska museet denna tradition, sa man då i ett pressmeddelande.

Är du nyfiken på hur det går till när vi på BingoLotto hanterar alla tusentals högvinster från Uppesittarkvällen och Nyårsbingo? Här kan du läsa om vår alldeles egna drömfabrik!

Ingvar Oldsberg vänder luckor i BingoLottos spel FärgFemman
2016 tog BingoLotto plats i Nordiska Museet

Damerna tog över innan Olssons juniors comeback

När Ingvar fick lämna i slutet av 2017 så tog rutinerade duon Agneta Sjödin och Lotta Engberg över programmet våren ut. Lotta hade ju som vi alla vet mycket rutin kring detta, men även Agneta hade tidigare gästspelat som programledare för programmet. Bland annat med Gunde Svan i hans avslutningsprogram. Nu har ju Agneta fått uppleva programledarrollen i BingoLotto fullt ut då hon ledde sommarbingot i somras tillsammans med Casper Janebrink.

Från en trevlig comeback till en annan. Till hösten stod det klart att han som under ett decennium visat att han vet mest, Rickard Olsson, återvände hem till BingoLotto-studion. Väl tillbaks blev det två minnesvärda år tillsammans med Rickard. Även en annorlunda tid, pandemin slog ner som en bomb, och helt plötsligt skulle BingoLotto börja spelas in, dock utan publik. Med detta löste Rickard och applådör André på ett galant sätt. André kom ju det senaste året att bli känd som den digitala applådören utan publik, och som dessutom kan sjunga som få!

agneta-sjodin-lotta-engber-450x300.jpg
Agneta Sjöding & Lotta Engberg tillsammans

Dagens duo – ett magnifikt radarpar!

Sedan hösten 2020 led inte BingoLotto längre utav enbart en programledare, utan vi har fått oss ett riktigt radarpar. Lotta Engberg är inte längre superinhopparen, utan är nu mycket glädjande programledare hos oss åter igen. Som sin parhäst har hon magikern och entertainern Stefan Odelberg. Stefan hade tidigare gästat BingoLotto vid flertalet tillfällen, då oftast för att trolla bort saker, nu trollar han istället fram vinster till våra spelare. Lotta och Stefan alternerar att leda programmen, men vid storomgångar så som Uppesittarkväll, Nyårsbingo och Påskbingo leder de programmet tillsammans. Lördag den 23 oktober är inget undantag. Då firar Lotta och Stefan BingoLottos 30-åriga resa med ett magiskt jubileumsprogram som garanterat kommer att gå till historian. Läs allt om 30-årsjubileet här!

Härliga söndagskvällar och magiskt överskott!

Så varje söndagskväll kan du njuta av antingen Lotta och Stefan som leder programmet, och förhoppningsvis så sitter du och tittar på det med en Lott i handen. För BingoLottos programledare har absolut varit viktiga för programmet under dessa år. Men det hade inte funnits något program om det inte hade varit för er spelare som varit med oss vecka ut och vecka in. Det är tack vare er vi under 30 års tid har kunnat dela ut helt galna 17 miljarder kronor till klubbar och föreningar runtom i landet. Pengar som gör att såväl gamla som unga kunnat ägna sig åt föreningsverksamhet av alla dess slag. Och det är ju den främsta anledning till varför BingoLotto existerar. Sedan att vi har fått mängder av spänning och underhållning i tre decennium, det är ju faktiskt inte helt dumt det heller!

Stefan Odelberg och Lotta Engberg firar BingoLottos 30-årsjubileum
Nuvarande programledarduo Stefan Odelberg & Lotta Engberg

Detta har BingoLotto gett under 30 år

1 218 program av BingoLotto har sänts sedan starten 1991

1,4 miljarder sålda lotter

Över 6 600 glada bilvinnare har vi haft.

Över 1 000 spelare har blivit miljonärer.

17 miljarder kronor har totalt delats ut till svensk föreningsliv.

Bonusinfo: Visste du om att om man la alla bingolotter som sålts under dessa 30 år på en rad efter varandra så hade det räckt sju varv runt jorden!

BingoLotto har alltid varit en del av mig

Avslutningsvis vill jag bjuda er på en personlig reflektion. Vad betyder BingoLotto för mig, och varför tycker jag att 30 år av BingoLotto är värt att firas med pompa och ståt?

I mitt fall får vi backa 25 år. Jag var 10 år gammal och tyckte inte att det fanns något bättre än att spela tennis. Jag älskade den fräna doften från omklädningsrummet, gemenskapen i föreningen och framför allt själva spelet. Jag ville helst spela varje dag, varje timma och varje sekund. Vad jag inte var lika förtjust i dock var att sälja bingolotter. Något som var en lördagsaktivitet för min del, att stå med mina 10 lotter utanför köpcentret i Kungsbacka och försöka sälja dessa bingolotter för att man var tvungen. Vissa lördagar gick det bra och vissa var jag lite mer slarvig, och då fick mina kära föräldrar visa upp sin duttskicklighet eftersomde var tvungna att köpa 7-8 lotter.

Men en dag vände detta. Vår träningsgrupp skulle åka på ett fyradagars träningsläger till Danmark. Tennis varje dag, Legoland och pölse rullade upp framför mina ögon. Men för att denna resa skulle bli av var vi tvungna att sälja ännu fler lotter. Jag hade tidigare inte förstått att jag tjänade på lotterna jag sålde, att det gjorde att jag kunde göra det jag älskade att göra. Men någonstans trillade polletten ner här. Att överskottet går tillbaka till föreningen så att jag och andra ungdomar kan idrotta så mycket vi vill. Sagt och gjort. Vi ansträngde oss, sålde fler lotter än någonsin och kom i väg på träningslägret, som för min del var ett minne för livet. Att jag 25 år senare skulle arbeta för Folkspel och BingoLotto visste jag ju inte då, men jag är otroligt glad för detta, och jag tror att 10-åriga Fredrik uppskattar det också. Med det sagt. Tack BingoLotto!

BingoFredrik signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till Bingobloggen


Arkiv