Allt du behöver veta innan du köper elbil

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-02-06

Att köpa elbil är lite av en djungel! Det finns så mycket du behöver ta ställning till och fundera på - vilken typ av elbil passar mig bäst, hur lång räckvidd behöver jag och var kan jag ladda bilen? Här går vi igenom några av de viktigaste sakerna du behöver veta innan du bestämmer dig för att skaffa elbil!

Fler och fler elbilar rullar ut på de svenska vägarna för varje år som går, vilket inte är helt konstigt. Elbilar släpper inte ut några avgaser, är billigare i drift och låter mindre än ”vanliga” bilar och som elbilsägare betalar du lägre skatt, bara för att nämna ett par fördelar. Det låter säkert lockande, men det finns en lång rad faktorer du måste ta hänsyn till innan du bestämmer dig för att köpa en elbil. Så häng med i BingoLottos elbilsskola och få koll på det viktigaste du behöver veta innan du bestämmer dig för att köpa elbil!

Vi börjar med det allra mest grundläggande – vad är skillnaden mellan en elbil och en ”vanlig” bil? Svaret på den frågan är motorn. En vanlig konventionell bil har en förbränningsmotor som oftast drivs av bensin eller diesel, medan motor i en elbil drivs av elektricitet. Elbilens motor omvandlar elektrisk ström till mekanisk energi. När detta sker skapas ett cirkulerande magnetfält tack vare spolar som överför kraften från motorn till bilens axlar, som i sin tur får hjulen att snurra.

Faktum är att en elektrisk motor är mer effektiv än en vanlig. I en vanlig bils motor går en hel tredjedel av energin åt till värmeavgivning, medan en elmotor använder 95% av energin till körning. En elmotor använder alltså energi på ett mer effektivt sätt.

Foto ovanifrån på en bil som kör på en väg kantad av gröna träd

För- och nackdelar med elbilar

Det finns både för- och nackdelar med elbilar jämfört med vanliga bilar, och här kommer en lista på några av de som är viktigast att ta ställning till innan man bestämmer sig för att köpa en elbil.

Fördelar med elbil jämfört med en fossildriven

- En elbil låter mindre än en fossildriven vilket minskar trafikbuller
- Den är billigare att köra än en bil som drivs med fossila bränslen
- Den kräver mindre underhåll
- Elbilen släpper inte ut några avgaser
- Du betalar mindre skatt för en elbil med malus-systemet
- Acceleration och prestanda är bättre jämfört med en konventionell bil

Nackdelar med elbil jämfört med en fossildriven

- Det finns fortfarande begränsade möjligheter till snabbladdning på laddstationer runtom i landet
- Priset för en elbil med lång räckvidd är fortfarande högre än priset för en konventionell bil
- Det tar längre tid att ladda en elbil än att tanka en fossildriven
- Räckvidden för en elbil minskar vid ogynnsamt klimat (kallt väder)

Vilka olika eldrivna alternativ finns det?

Det finns flera olika sorters elbilar som kör helt eller delvis på el och det är viktigt att du känner till alla och skillnaderna mellan dem innan du bestämmer dig för vilken modell som passar dig bäst. Idag finns det främst fem olika sorters bilar som drivs med elkraft, och här kommer en snabb genomgång av dem.

Bränslecellsbil

En bränslecellsbil är, precis som en elbil, utrustad med en elmotor och drivs av el, men skiljer sig från en elbil i sättet som elen produceras. Motorn i en bränslecellsbil kan omvandla syre och vätgas till elektricitet, och bilen tankas alltså med vätgas. Den har inga batterier då bilen producerar sin egen energi tack vare vätgasen. Det går lika fort att tanka en bränslecellsbil som det går att tanka en vanlig bil med bensin och en tankning räcker för upp till 70 mil, men än så länge är antalet tankstationer för vätgas i Sverige väldigt begränsat.

Laddhybrid

En laddhybrid, eller plug in-hybrid som det också kallas, har både en elmotor och en förbränningsmotor. Batteriet i en laddhybrid är mindre än i en bil som bara drivs av el, så därför räcker det heller inte lika långt. När elen tar slut tar förbränningsmotorn vid så att du kan köra vidare utan att behöva ladda.

Elhybrid

Elhybrider, även kallade fullhybrider, har också två motorer. Skillnaden är att batteriet i en elhybrid laddas upp med hjälp av förbränningsmotorn som genererar ström under körningen, precis som en vanlig fossildriven bil också laddar upp sitt batteri under körning. Så när förbränningsmotorn har laddat upp elmotorns batteri kan du välja om du vill köra på el eller fossilt bränsle.

Mildhybrid

En mildhybrid har ett 48-volts batterisystem som kompletterar förbränningsmotorn och ger extra kraft när det behövs. På så vis sänks bilens bränsleförbrukning, dock inte lika mycket som hos en laddhybrid. Mildhybridens batteri laddas genom rörelseenergin från inbromsningar och tanken med en mildhybrid är att avlasta förbränningsmotorn.

Elbil

Den femte och sista typen av elbil är den som du kanske först tänker på när du hör ordet, nämligen en bil vars motor drivs helt utav elektricitet. En elbil är utrustad med en eller flera motorer som drivs helt av el och den behöver laddas med ett eluttag, antingen på publika laddstationer eller vid en laddstation du har hemma. En elbils batteri har mycket längre räckvidd än det i en ladd-el- eller mildhybrid.

En elbil kör på en väg i ett vackert landskap, vindkraftverk borta i horisonten

Så får du din bils batteri att hålla så länge som möjligt

Precis som alla andra sorters batterier, så har batteriet i en elbil en begränsad livslängd. Just batteriernas livslängd är en av de största utmaningarna för elbilsbranschen och man lägger mycket resurser på att ta fram bättre batterier med längre livslängd i framtiden. Men även de batterier som finns idag har en relativt lång livstid och bra kapacitet, och det finns saker du kan göra för att ditt batteri ska hålla så länge som möjligt. Här går vi igenom de viktigaste!

Ladda ditt batteri lagom mycket

Litiumjonbatterier, som finns i elbilar, mår som allra bäst om de inte laddas över 80% av sin fulla kapacitet och heller inte sjunker under 20%. Så om du kan hålla dig inom det spannet så mycket som möjligt kommer ditt batteri tacka dig. Du kan ställa in vilken nivå batteriet som högst ska laddas till i bilens inställningar, så att det inte laddar över 80% om det inte verkligen behövs.

Men ibland behöver man ju ändå ladda fullt, kanske om du ska köra till fjällen eller göra någon annan lång resa. Om du då laddar upp batteriet till max, försök planera så att batteriet står fulladdat så kort tid som möjligt. Detsamma gäller med ett urladdat batteri, försök undvika att batteriet står urladdat längre stunder.

Låt bilen vara inkopplad mot elnätet när den inte används för att undvika att batteriet laddar ur helt under längre stillastående perioder. Ett helt urladdat batteri som får stå tomt för länge kan nämligen bli obrukbart.

Undvik snabbladdning

Försök att undvika att snabbladda ditt batteri om du inte verkligen behöver det. Att stressa in energi i batteriet sliter på battericellerna, vilket förkortar batteriets livslängd.

Lär dig köra energieffektivt

Precis som med alla bilar är det viktigt att hålla bilen i bra skick, se till att ha rätt däcktryck och inte köra omkring med onödig utrustning som till exempel takbox för att på så sätt använda så lite bränsle som möjligt. Samma gäller med elbil, men eftersom en elmotor har högre verkningsgrad än en förbränningsmotor kan även små förändringar göra en tydlig skillnad i energiförbrukningen.

Sänk hastigheten

Att köra långsammare är ett enkelt sätt att minska energiförbrukningen, oavsett vilket drivmedel bilen använder. Högre hastighet ger högre luftmotstånd och därmed högre förbrukning.

Ladda precis innan du ska köra

Om du kan tajma så att laddningen är klar lagom till bilen ska köras kan du tjäna några kilometers räckvidd. Det beror både på att batteriet inte behöver värmas när det nyss har laddats och att ingen självurladdning har hunnit ske.

Värm upp kupén innan avfärd

Så länge din elbil är inkopplad till elnätet kan kupén både värmas och kylas utan att det går åt energi från batteriet, och vid kortare körningar kan detta göra stor skillnad på energiförbrukningen.

Elbilar står och laddar längs en gata

Var och hur laddar jag bäst bilen?

Livet med elbil blir betydligt enklare om du har möjlighet att ladda hemma eller på arbetsplatsen. Priset per kilowattimme blir också lägre då än om du hela tiden behöver använda publika laddare.

De flesta tillverkare av elbilar erbjuder oftast standardladdare som går att plugga in i vanliga vägguttag. Den typen av laddare bör bara användas under kortare perioder och kan ses som elbilens motsvarighet till reservdunken. Detta eftersom dina vanliga vägguttag inte är gjorda för att klara av så hög belastning under så pass lång tid som det tar att ladda upp ett högspänningsbatteri. I värsta fall kan kabeln och uttaget bli överhettade och börja brinna, vilket man självklart vill undvika.

För ett mer långsiktigt och tryggt laddande av elbil behöver du installera en laddbox. Laddboxen ska ha ett eluttag som är anpassat för att användas av bilar och installationen ska göras av en utbildad elektriker. Dessa laddboxar finns i olika storlekar och med olika funktioner, och i de flesta fall kan en vanlig villa eller ett radhus installera en laddbox med medelhög kapacitet utan att behöva göra några större uppgraderingar av elsystemet.

Vinn en laddbox med installation

Går du och funderar på att köpa elbil eller har du kanske redan en och vill uppgradera din laddbox? Då ska du hålla tummarna för att just du vinner veckans specialvinst med BingoLotto! Den här veckan har du nämligen chans att vinna en elbilsladdare med installation. Allt du behöver för att ha chans på specialvinsten är en bingolott till veckans program.

Jag hoppas att du nu har lite bättre koll på elbilar och vet vad som är viktigt att tänka på om du själv ska köpa en. Kör försiktigt!

malin-signatur-bingobloggen-412x195.jpg

Tillbaka till bloggen


Arkiv