Billiga julklappar du kan göra själv

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-12-04

Snart är julen här, den mysigaste tiden på året med allt vad det innebär! Julpynt, tända ljus, glögg, pepparkakor och julklappar. Och just det där med julklappar kan ju vara lite knepigt, och inte minst dyrt. Därför ska vi nu ägna oss åt uppskattade julklappar som du kan göra själv utan att spendera alltför mycket pengar.

Det köps mer och mer julklappar varje år och det spenderas enormt mycket pengar just runt julen. Men med tuffare ekonomiska tider på ingång behöver många hålla hårdare i sina pengar, och just julklappar är en sådan sak där man kan spara in många slantar. Här kommer mina bästa tips på billiga julklappar du kan fixa själv och som garanterat kommer skänka glädje till mottagaren.

Sticka och virka dina julklappar

Att skapa sina julklappar kan både vara roligt och visa stor omtanke om mottagaren. Du visar din uppskattning gentemot personen genom att du har lagt ner tid på att själv skapa något som du tror mottagaren kommer bli glad av. Jag kan av egen erfarenhet berätta att det faktiskt kan vara både mysigt att ha ett litet sticknings- eller virkningsprojekt att pyssla med under mörka höstkvällar. Förutom att du skapar fina julklappar får du också ett projekt att varva ner med, en riktig win-win!

Att sticka eller virka är faktiskt inte så svårt. Har du någon gång provat på det, kanske på slöjden i skolan, har du förhoppningsvis lite teknik kvar i fingrarna. På till exempel YouTube finns massor av bra instruktionsvideor som steg för steg visar hur du ska gå tillväga. Toppen för dig som är nybörjare!

Strumpor är perfekt att börja med om du är ovan, det är inte alltför krångligt och går ganska fort när du fått in tekniken. Och vem hade inte blivit glad över att få ett par handstickade, mysiga strumpor att värma fötterna med när vintern är som kallast och mörkast?

Ett par händer som håller på och stickar fotograferade uppifrån

Virkade väskor är en trend som verkar vara på uppgång, och blir därmed en perfekt gör det själv-julklapp. Även här finns det massor av instruktionsvideor för nybörjare på bland annat YouTube, så du behöver inte vara en van virkare för att lyckas med detta. Att virka en väska är ett lite större projekt än att sticka strumpor, men än är det en bra bit kvar till jul så sätter du igång nu har du gott om tid att ro projektet i hamn!

Gör din egen fotobok

Om du funderar på julklapp till en kompis, partner eller kanske föräldrar som redan ”har allt” är ett tips från mig att sätta ihop en egen fotobok med härliga minnen från saker ni har hittat på tillsammans genom åren. Det finns få saker som visar så mycket uppskattning som att ge bort en fotobok full med minnen som du själv valt ut. Jag tror också att vi uppskattar riktiga fotoalbum nuförtiden när nästan alla våra bilder finns på hårddisken i datorn eller i telefonen. Då känns det lite speciellt att hålla i en fotobok med ”riktiga” bilder.

Det finns massor av hemsidor där du enkelt kan sätta ihop din egen fotobok och få den hemskickad, men det är både billigare och finare (enligt mig) att sätta ihop sin egen. Allt du behöver är ett tomt fotoalbum, utskrivna bilder och en penna att skriva roliga bildtexter med och du kan enkelt pyssla ihop en julklapp som garanterat kommer uppskattas av mottagaren!

Små pappersfotografier utspridda på en tomt fotoalbum

Vill du prova något annat än en fotobok är ett annat tips att göra en fotokollage-tavla. Principen är ungefär densamma, skriv ut en massa roliga pappersbilder och klistra upp på en tavla så som du tycker blir fint. Du kan också klippa i bilderna för att få dem att passa ihop bättre om du vill, och vips så har du en rolig och unik julklapp!

Baka julgodis!

Det äts, som säkert bekant, en himla massa godis och fika i juletider, och ofta ger vi också bort just godis eller choklad i julklapp. Så varför inte baka lite eget julgodis och ge bort? Prova till exempel att göra knäck eller kola som du sedan paketerar fint i en glasburk med lite dekorationer på, en julklapp som alldeles säkert kommer glädja din vän eller familjemedlem!

Behöver du lite inspiration till julbaket? I så fall kommer här ett recept på en otroligt god saffranskola, perfekt att ge bort till någon du tycker om!

Du behöver:

50 gr smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
1 tsk vitvinsvinäger
2 förpackningar saffran (à ½ gr)
1–2 tsk flingsalt

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom saffran och flingsalt i en kastrull med tjock botten som är ungefär 21 cm i diameter. Koka upp och låt koka i ungefär 25–30 minuter på medelvärme tills temperaturen är 125 grader. Rör runt ibland.

Gör kulprovet för att se om kolan är färdig. Det gör du genom att hälla några droppar av smeten i kallt vatten och prova sedan att rulla en kula. Kulan ska då vara seg och ganska fast för att smeten ska vara färdig.

När kolan har kokat färdigt blandar du i saffranet. Häll sedan smeten i en liten form (ca 15x20 cm) klädd med bakplåtspapper. Strö över flingsalt och låt svalna i rumstemperatur.

När det har svalnat helt kan du skära kolan i bitar. Sedan kan du antingen slå in varje bit i papper eller förvara i en burk med bakplåtspapper mellan varje lager kola.

Hembakade kolor inslagna i brunt papper utspridda på en plåt och i en glasburk

Gör eget marmorerat porslin

En riktigt fin mugg att dricka te eller kanske varm choklad ur gör sig alltid bra som julklapp! Extra roligt blir det dessutom om du har gjort den själv. Och faktum är att du enkelt kan piffa till vanliga vita muggar med bara lite vanligt nagellack, och vips har du vackra och unika muggar, perfekta att ge bort till någon du tycker om. Köp gärna muggar på second hand så blir det både billigare och miljövänligare!

Du behöver:

Ett plastkärl
Nagellack
Ljummet vatten
Lack att stryka över efteråt

Gör så här:

Fyll kärlet med ljummet vatten och droppa i ett par droppar nagellack. Du kan använda bara en eller flera färger beroende på vad du tycker om. Rör runt lacket lite och doppa sedan ner muggen i vattnet, men inte så djupt att vatten rinner in i muggen. Låt muggen torka i ett par timmar och försegla sedan med hobbylack för bättre hållbarhet. Voilà! Nu har du en perfekt julklapp!

En vit mugg med lila marmorerat mönster på nedre halvan

Får du inte nog av julen och vill ha mer tips och inspiration? Då ska du läsa om bingobloggarnas bästa julklappstips eller bingobloggarnas julfavoriter!

Jag hoppas att mina tips har gett dig lite inspiration till julklappar och att du kanske till och med blev lite sugen på att pyssla. Lycka till i tomteverkstan!

malin-signatur-bingobloggen-412x195.jpg

Tillbaka till bloggen

Tips på vidare läsning

Den bästa maten till din matlåda | Så gör du ditt hem riktigt smart | Möt oss som jobbar med BingoLotto 


Arkiv