Allt du behöver veta när du ska planera bröllop!

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-02-20

Våren och sommaren är snart på ingång, och så även bröllopssäsongen. Om du är i färd med att planera bröllop vet du att det är en hel del att tänka på och att det lätt blir ett dyrt kalas. I BingoBloggens bröllopsspecial går vi igenom vad du behöver tänka på när du ska börja planera ditt bröllop, tips på hur du kan spara in pengar i planeringen och hur det fungerar om du vill gifta dig utomlands!

Att planera bröllopet

Att planera ett bröllop är inget man gör på en vecka, det tar ofta många månader och det är viktigt att börja i god tid. Dels för att du behöver vara ute tidigt tid med att till exempel boka lokal, och dels för att det är skönt att ha gott om tid så att stora beslut inte behöver stressas fram.

Så hur långt innan bör man börja planera? Det skiljer sig såklart åt från fall till fall, men en bra riktlinje är att börja runt 1,5 år innan den tänkta dagen. Särskilt om du vill hyra en lokal gäller det att vara ute i god tid då de mest populära ofta bokas upp långt i förväg.

Skapa en checklista

Ett bra tips för att försäkra sig om att man inte glömmer bort något viktigt är att skapa en checklista för allt som ska ordnas. Det finns många färdiga att ladda ner på internet som du helt eller delvis kan utgå från om du känner dig lite osäker på vad som behöver tänka på. På din checklista kan du enkelt få en överblick på vad som behöver ordnas och när.

Ett skrivbord med ett block där det står to do list

Bestäm en budget

Ett bröllop kan lätt bli hur dyrt som helst, så det är viktigt att du och din partner sätter upp en tydlig budget innan själva planeringen börjar. Diskutera vad ni tycker är viktigt och vilka saker ni är beredda att spendera lite extra på, men också områden där ni vill hålla nere kostnaderna. Se till att era förväntningar på bröllopet går i linje med hur mycket pengar ni är beredda att betala, och att ni är överens om detta.

Skicka ut inbjudningar i tid

Se till att skicka ut inbjudningskort i tid för att så många av gästerna som möjligt ska ha möjlighet att komma. Om ni endast har bokat ett datum men inte bestämt de exakta detaljerna än kan ni skicka ut ett ”save the date-kort” där ni ber gästerna att boka in ert bröllop det datumet och så återkommer ni med en inbjudan som innehåller alla detaljer när de väl är spikade.

En hand håller i ett kort med texten save the date

Budgettips - så kan du spara pengar 

Bröllop blir ofta en kostsam historia, och det är nästan helt omöjligt att komma ifrån helt om man vill ha ett bröllop med många gäster och middag. Men faktum är att det finns saker där det går att spara in pengar om man är lite kreativ och är villig att överväga olika alternativ. Läs vidare för våra bästa tips på hur du kan spara in pengar på ditt bröllop!

Bröllopsklänningen

En bröllopsklänning kan i stort sett kosta hur mycket som helst och det är lätt att sväva iväg när man letar efter drömklänningen. Men faktum är att du antagligen bara kommer använda din bröllopsklänning en gång i livet, så fundera över hur mycket pengar det är värt att spendera på den. En klänning behöver inte vara dyr för att vara fin, så se över vilka olika alternativ som finns. För att spara in ytterligare pengar kan du också köpa en begagnad klänning eller hyra en, så slipper du spendera massa extra tusenlappar på en klänning som du bara kommer bära en dag.

En kvinna i vit bröllopsklänning av spets fotograferad bakifrån

Ordna blommorna själv

Blommor kan även det bli en väldigt stor utgift på ett bröllop, speciellt om du anlitar en florist för att göra blomsterarrangemangen. För att spara in pengar här behöver du bara besöka din närmaste torghandel eller blomsteraffär och köpa så mycket blommor du behöver. Har du tur kanske du dessutom kan få mängdrabatt så det blir ännu billigare. Sedan är det bara att komponera ihop dina egna buketter precis som du vill ha dem!

En bröllopsbukett med lite spretig, vildvuxen känsla

Middagen

Skippa trerätters middag med bordsservering och spara tusenlappar! Det är oftast billigare med ett gående bord, det vill säga buffé, än en sittande trerättersmiddag. Men det behöver inte bli mindre gott eller trevligt för det! Anlita en bra cateringfirma och du kommer alldeles säkert få till en oförglömlig middag.

När det kommer till tårta eller efterrätt går det också att spara många slantar om man väljer hembakat. Kanske har du en vän eller släkting som är duktig på att baka och kan tänka sig att ställa upp? Om du gärna vill ha en flådig tårta i flera våningar är det nog säkrast att anlita en konditor, men är du lika nöjd med en enklare tårta kan du komma undan billigt med hembakat.

En bröllopstårta i två våningar

Lokalen

Just lokalen är kanske den allra största utgiften på ett bröllop, och det är svårt att komma ifrån. Vill man hyra en fin lokal eller kanske en herrgård så kostar det. Men även här finns det billigare alternativ. Börja med att titta på lokaler som ligger utanför storstäderna, de brukar vara lite billigare.

Kanske kan en gammal lada bli en mysig plats för middag och fest med hjälp av dekorationer, tyg, ljus och blommor? Eller finns det någon i släkten eller bekantskapskretsen som har en trädgård med plats för ett partytält? Överväg olika alternativ och försök se potentialen i ställen som vid en första anblick kanske inte ser ut som en typisk festlokal.

En rustik lada dekorerad för bröllopsmiddag med vita dukar och ljusslingor i takbjälkarna

Musik och DJ

Du kanske tänker att det måste vara ett liveband eller DJ som spelar på middagen och festen, och visst är det trevligt! Men har du en tajt budget är det här ett ställe där du kan spara in mycket pengar. Så länge ni har en bra ljudanläggning så kommer ni långt med Spotify. Sätt ihop dina egna spellistor, en för middagen, en med klassiker för dans och en till festen så blir det garanterat en bra kväll!

Att gifta sig utomlands

­­­­Att gifta sig utomlands blir allt vanligare, och det är inte svårt att förstå! Många lockas att tanken på att säga ja till varandra barfota på en strand i solnedgången eller att få gifta sig på någon annan speciell plats som betyder mycket för dem. Det finns dock ett par saker man behöver tänka på om man vill gifta sig utomlands och här går vi igenom de viktigaste.

Olika länder har olika regler för vigslar och vilka dokument du behöver kunna visa upp, så se till att ta reda på vad du behöver i god tid. I många länder är vigslar giltiga även i Sverige. I ett sådant fall skickar du in vigselhandlingen till Skatteverket som sedan registrerar den i folkbokföringen. Om du gifter dig i ett land där inte vigselbeviset är giltigt i Sverige, behöver du ha en andra vigsel i Sverige för att det ska bli giltigt ”på pappret”. I så fall räcker det med en enkel borglig vigsel i till exempel stadshuset.

Ett brudpar går barfota hand i hand på en strand

Gifta sig utomlands inför en svensk myndighet

Som svensk medborgare kan du gifta dig utomlands inför en svensk myndighet, till exempel på en ambassad eller ett konsulat. Då krävs det att du, och i vissa fall personen du ska gifta dig med, är svenska medborgare. Detta kan skilja sig mellan olika ambassader och konsulat, så se till att ta reda på exakt vad som gäller för den ambassaden du önskar gifta dig på. Glöm inte att ta med dig hindersprövning och vigselintyg som du ansöker om hos Skatteverket.

Gifta sig utomlands inför utländsk myndighet

Om du vill gifta dig inför en utländsk myndighet kommer du också behöva visa upp en del dokument. Ett av de viktigaste är äktenskapscertifikat som är ett bevis på att du har rätt att gifta dig. Äktenskapscertifikatet är en individuell handling, så är ni två svenska medborgare som vill gifta er inför en utländsk myndighet behöver ni varsitt certifikat.

Gifta sig i Svenska kyrkan utomlands

Svenska kyrkan finns i många länder och utför också vigslar. För att äktenskapet ska vara giltigt måste den präst som utför vigseln ha vigselrätt i just det landet, så en svensk präst kan inte viga personer i utlandet. Om du vill gifta dig i ett land där Svenska kyrkan inte har vigselrätt kan du ändå få en kyrklig välsignelse över ett redan ingånget äktenskap. I ett sådant fall behöver ni ha gift er borgligt i Sverige först. Reglerna skiljer sig alltså från land till land, så kontakta församlingen du vill bli vigd i för att få veta vad som gäller just dig.

Det var allt BingoBloggen hade att bjuda på den här gången! Hoppas du har hittat något bra tips eller kanske fått några idéer. Stort lycka till med planeringen av ditt bröllop och kom ihåg att det inte finns några rätt och fel när det kommer till bröllop. Det är er stora dag, så planera den precis så som ni själva vill ha den!

malin-signatur-bingobloggen-412x195.jpg

Tillbaka till bloggen


Arkiv