Golftips för nybörjare

BingoLottos BingoBloggare Johanna BingoJohanna 2021-03-02

Green, pegg och hole-in-one. Golftermer som de flesta kanske redan känner till. Men allt med golf är inte helt självklart, vi hjälper dig som har golf som nyfunnet intresse genom grunderna så att du kan äntra golfbanan som ett proffs.

Grönt kort – vad är det?

För att få lov att spela golf på auktoriserade golfbanor behöver du ett grönt kort. Man kan säga att grönt kort är golfens körkort – ett bevis på att du vet hur man spelar golf och att du klarar av att ta dig runt en bana. För att få ett grönt kort behöver du genomgå en golfutbildning – en nybörjarkurs i golf helt enkelt. Dessa kurser hålls på de flesta större golfklubbar i Sverige och innehåller både teori och praktik. Vill du testa att spela golf utan grönt kort kan du göra det på så kallade Pay and Playbanor.

Golfspelare slår ett slag på banan.

Handicap

Handicap är det system som gör att alla kan tävla mot alla i golf. Kort och gott går det ut på att sämre spelare får fler extra slag under en runda. På så sätt kan man spela ihop, oavsett nivå. En nybörjare får alltid 54 i handicap (HCP) och man spelar sig sedan nedåt.


Är det så dyrt som alla säger?

Golf ses av många som lite av en materialsport, och visst behöver du initialt investera i både utbildning och utrustning för att komma igång. Men även om det kan kännas dyrt, är det viktigt att komma ihåg att du kan använda utrustningen du köper under en lång tid. Dessutom går det ju alldeles utmärkt att köpa begagnade golfprylar. Så hur dyrt ditt golfintresse blir beror helt på dig.

Set av golfklubbor

Klubbor, bollar och tillbehör

Visst kan det vara lockande att köpa ett helt nytt set, riktigt fina klubbor. Man faktum är att klubborna inte har så stor betydelse för dig som nybörjare. Det viktigaste för dig är att klubborna är någorlunda lättspelade och att greppet är bra. Så nybörjare kan med fördel börja med ett enklare nybörjarset, eller begagnade klubbor. Då känns det inte lika jobbigt att byta ut detta set mot ett nytt när du lärt dig spela och lärt dig mer om vad du vill ha.

Nya bollar kan kosta allt mellan 10 och 50 kronor, men även här kan du hitta begagnade eller återvunna bollar för riktigt bra priser. Vill du vara riktigt prismedveten investerar du i en bollhåv som du kan använda för att fånga upp bollar som hamnat i vattenhinder. Andra tillbehör som kan behövas är:

Golfpegg på golfbana.

Peggar

En pegg är den lilla pinnen som håller upp bollen från marken så att det blir lättare för dig att träffa med klubban.

Greenlagare
En greenlagare är ett gaffelformat verktyg som hjälper dig att laga nedslagsmärken på greenen. Lagar man sina nedslagsmärken och fixar till uppslagna torvor så håller sig banan fin längre och alla spelare får en bättre spelupplevelse.

Handske
En handske används för att få ännu bättre grepp om klubban och för att skydda handen från friktion. Tänk på att köpa en handske som sitter tight då den kommer att töjas lite när du använder den.

Kläder och skor

Det är många som funderar på hur välklädd man måste vara för att spela golf. Och faktum är att klädkoden ofta överdrivs, hel och ren räcker långt. Det viktigaste är att du känner du dig bekväm i dina kläder. Då kommer du att kunna fokusera på det viktigaste – golfen. Det vi rekommenderar att du investerar i är dock ett par tåliga golfskor. Även om det går bra att spela i vanliga skor så kommer ett par golfskor underlätta för dig när du går runt på golfbanan, oavsett väder.

Golfbana för nybörjare

Hur lång tid tar det att spela?

Golf inte en sport för den som har bråttom. En golfbana med 18 hål kan bestå av allt från 40 till 80 hektar mark. Det motsvarar ungefär så mycket som 60-115 fotbollsplaner. Tiden det tar att spela styrs därför av stoleken på banan och avståndet mellan hålen. En golfspelare kan utan problem kan gå närmare en mil under en runda, så om du är nybörjare och ska gå en hel bana bör du avsätta minst fyra, fem timmar, så att du kan njuta av rundan utan att stressa.

 

Tre bra anledningar till att börja spela golf

1.     Motion

Att motionera är som bekant bra för kroppen, och promenader är ett alldeles utmärkt sätt att motionera på. Ställer du golfbilen och promenerar runt banan kan du räkna med att ha gått ungefär 10 000 steg. Bra va!

2.     Naturupplevelse

När du golfar vistas du ute i naturen och får ta del av både den friska luften och omväxlande miljöer. Kilometerlånga gräsytor, skogspartier och dammar med tillhörande djurliv. En fantastisk idrottsarena helt enkelt!

3.     Gemenskap

Golf är en fantastisk sport, och på många sätt unik, eftersom man tack vare handicapsystemet gör så att alla kan vara med och spela på rättvisa villkor, oavsett kunskapsnivå, ålder och kön. Det gör golf till en social sport där du samtidigt som du motionerar kan umgås med kompisar, familj eller andra klubbmedlemmar. Så vad väntar du på? Häng med i den härliga gemenskapen som golfen erbjuder!

 

BIngoJohannas signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till bloggen


Arkiv