Hilda Kirkhoffs bästa baktips!

BingoLottos BingoBloggare Fredrik BingoFredrik 2021-02-09

Det är vinter, mörkt och kallt. Vad kan då piffa upp tillvaron bättre än doften av lite härligt hembakat. Mästerbagaren och vinnaren av Hela Sverige bakar, Hilda Kirkohoff har suttit ner med Bingobloggen och delat med sig av sina bästa baktips.

Från Hela sverige bakar till BingoLotto

Hilda Kirkhoff slog igenom med dunder och brak då hon tog hem segern i Hela Sverige bakar 2020. Därefter har framgångssagan för den 26-åriga Båstadtjejen fortsatt då hon släppt sin egna bakbok ”Hildas drömmar & andra bullar” hon har gästat Nyhetsmorgon, Efter fem och även BingoLotto där Hilda var med och bakade julgodis den 13 december. Nu har Bingobloggen fått den stora äran att slå sig ner för en pratstund med Hilda, där hon berättar om hur passionen för bakningen började, vilken köksutrustning man bara måste ha samt ger dig tips och recept på sina vinterfavoriter att baka. Nu kör vi!

Hilda Kirkhoff

Hur gammal var du när du insåg att du hade en stor passion för bakning?

- Bakning har alltid varit en naturlig del i mitt liv, jag kan inte minnas när passionen började och kanske tyder det på att jag älskat detta så långt jag kan minnas. Jag har under stora delar av livet försökt att hitta andra banor i livet som inte inkluderat bakning, men det har alltid slutat med att jag trillat tillbaka på just bakningen. Jag har inte vetat hur jag skulle ta mig vidare inom området, men Hela Sverige bakar var verkligen är ögonöppnare för mig. Jag fick landa, förstå och äntligen veta vad jag vill satsa helhjärtat på - bakningen! 

 Vad är det som du tycker är så fantastiskt med att baka?

- Inspirationen. Skapandet. Allt i ett! Det är ett hantverk och samtidigt kemi på samma gång. Det kan bli en flopp men också det godaste någon smakat. Det är världens lotteri och det är så spännande att aldrig veta utfallet, det driver mig. 

Övning övning, slå inte knut på dig själv

Kan vem som helst lära sig att bli duktig på att baka och vad har du för tips för att man ska komma igång?

- Absolut! Övning, övning och övning, är svaret precis som med allt man vill bli riktigt bra på. Ingen är fullärd och kommer aldrig bli det och det viktigaste är att man vill lära sig. Den inställningen gick jag in med i programmet och det tror jag var en stor fördel. Mina bästa tips är att börja med grunderna. Slå inte knut på dig själv. Ett exempel på att komma igång är att göra en vetedeg fast att du delar upp degen tre olika delar. Du kan göra en kardemummalängd, solskensbullar med vaniljkräm och semlor. Samma basdeg men tre olika former och fyllningar. På så sätt får du testa att göra olika former och fyllningar med ändå använda samma deg, win win. 

Är det viktigt att ha rätt bunkar kastruller, slevar osv när man bakar eller är det bara att sätta igång?

- Såklart kan det underlätta att ha vissa redskap i köket. Mina favoriter och måsten är en digital våg, elvisp eller köksassistent och en digital termometer. När det kommer till olika skålar så kan det vara bra att ha en rostfri, en i plast och en i glas. Alla leder värme olika och en rostfri får du lätt fettfri om du ska göra maräng till exempel, vilket är ett måste för att marängen ska sätta sig. Ett litet hack jag har i köket är en pepparkvarn som jag har kardemummakärnor i = alltid nymald kardemumma. 

Hildas jultips: Kladdkaka, brända mandlar, kolasås och grädde

julbak-hilda-kirkhoff-290x585.jpg

Kladdkaka

  • 200 g smör, brynt
  • 200 g mörk choklad
  • 4 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 dl kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk smör (till formen)

Lövflarn

  • 90 g florsocker
  • 90 g smör, rumsvarmt
  • 70 g äggvita, rumsvarm
  • 80 g vetemjöl

Servering

  • grädde, vispad
  • kolasås

Gör så här

  1. Kladdkaka
    Sätt ugnen på 175 grader varmluft. 

  2. Smält smöret och låt svalna. 

  3. Hacka chokladen grovt och rör ner i smöret. Rör om till allt smält, låt svalna.
  4. Blanda ihop ägg och socker snabbt för hand. 

  5. Häll chokladsmöret i äggsmeten medan du rör hela tiden.

  6. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner detta i chokladsmeten. Rör om med en slickepott till en jämn smet. 

  7. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 24 centimeter. Smöra kanterna med smör. 

  8. Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i 18–20 minuter. Den ska vara lite kladdig i mitten. 

  9. Låt svalna innan servering, gärna i kylen.
  10. Lövflarn
    Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  11. Vispa florsocker och smör med en elvisp.
  12. Häll i äggvitorna och vispa lite till. Tillsätt sedan mjölet. Vispa till en slät smet.
  13. Bred ut smeten på en mönstrad silikonmatta med hjälp av en spatel.
  14. Grädda mitt i ugnen i 2–5 minuter, passa för det går fort.
  15. Ta ut matten från ugnen och flarnen direkt när de är varma. De svalnar och stelnar ganska snabbt.
  16. Servering
    Servera kladdkakan i glas med vispad grädde, kolasås och lövflarnen.

Mumma Kardemumma

hilda-kirkhoff-baktips-bingobloggen-585x290.jpg
Copyright/fotograf: Frida Wismar

16 bullar
210 grader (varmluftsugn)
3 timmar och 30 minuter
50 g jäst (1 paket)
5 dl kall mjölk, 3 %
1 ½ dl vit sirap
1 ägg
1 ½ msk mortlad kardemumma
150 g rumsvarmt smör
13–15 dl vetemjöl special

FYLLNING
200 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
2 msk mortlad kardemumma
1 msk vetemjöl
SOCKERLAG
2 ½ dl vatten
2 ½ dl strösocker

TOPPING
2 msk mortlad kardemumma
¾ dl rörsocker
½ dl strösocker

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt
mjölken och rör tills jästen lösts upp.
Använd gärna en köksassistent eller
elvisp med degkrokar.

2. Tillsätt sirap, ägg, kardemumma
och smör. Arbeta in mjölet lite i taget. Spara lite mjöl till utbakningen.

3. Arbeta degen 12–15 minuter tills
den är elastisk och släpper från
kanterna. Täck bunken med plastfolie
och lägg över en bakduk. Låt degen
jäsa i rumsvärme i 1 ½ timme.

4. Förbered under tiden fyllningen.
Vispa ihop smör, farinsocker, kardemumma och vetemjöl.

5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm
tjock rektangulär platta.

6. Bred på ett jämnt lager med
fyllning. Rulla ihop till en rulle och
dela i 16 bitar.

7. Lägg bullarna tätt på en plåt eller
i en långpanna med bakplåtspapper.
De ska sitta ihop när man tar ut dem
ur ugnen, men tänk på att de ska få
plats att jäsa.

8. Låt bullarna jäsa 45 minuter under
bakduk. Gör under tiden sockerlagen. Mät upp vatten och socker
och koka upp tills sockerkristallerna
smält. Låt svalna.

9. Blanda mortlad kardemumma, rörsocker och strösocker till toppingen.

10. Grädda bullarna mitt i ugnen i
ungefär 15 minuter. Använder du en
form med högre kanter så kan bullarna behöva stå inne lite längre.

11. Ta ut bullarna, pensla med sockerlagen och strö över kardemummasockret. Låt bullarna svalna under
bakduk

En annan ung mästerbagare, som år 2020 stod som vinnare av SM Unga Bagare, är Josefine Pagander. Läs mer om Josefine och hennes bagarkarriär här!

BingoFredrik signatur för BingoBloggen.

TILLBAKA TILL BLOGGEN


Arkiv