Bästa båtpärlorna i den svenska skärgården

Bara tanken på sommar i svensk skärgård gör oss alldeles pirriga i magen! Finns det något bättre än svensk sommar till havs, kryssandes mellan vacker natur och med ljummen kvällsbris i håret? Vi tror inte det!

Det som dyker upp i huvudet när man hör ordet skärgård är nog Stockholms skärgård som är den kanske mest kända skärgården i Sverige. Men det finns otroligt många fler godbitar att upptäcka. Sverige är ett avlångt land med mycket kust, och långa kustremsor innebär många skärgårdar. Kort sagt kan man säga att den som skulle vilja upptäcka landets alla skärgårdar skulle ha mycket på sin agenda i många år framöver.

För oavsett om du föredrar att botanisera i vacker natur, att upptäcka fornlämningar, att äta och dricka gott på härliga restauranger med milsvid utsikt eller hellre bara slappnar av i en stuga eller på hotell så har Sveriges fantastiska skärgård något för dig. Här kommer våra bästa tips på platser och saker du inte får missa under din skärgårdstripp i sommar!

klippor svensk skärgård

Göteborgs skärgård

Tusentals undangömda naturskatter fördelade på ett tjugotal öar – det är Göteborgs otroliga skärgård det. En kort resa från centrala Göteborg, som också sker smidigt och lätt via bil eller kollektivtrafik för den som inte har tillgång till båt, ligger den göteborgska skärgårdens öar likt ett pärlband längs med den otroliga västkusten.

svensk skärgård västkusten

Våra bästa tips i Göteborgs skärgård:

  • Upptäck Vinga – Hoppa på en turbåt från Hönö Klåvas hamn och upptäck Vinga, Evert Taubes barndomsö, som verkligen karaktäriserar den göteborgska skärgården till punkt och pricka.
  • Sälsafari – På sälsafari kan du se de gråspräckliga och underbart söta sälarna sola sig på klipporna. En stor rekommendation och något du verkligen inte får missa om du tänkt besöka västkusten i sommar!
  • Krabbfiske – Testa på fiskelyckan! På västkusten är krabbfisket rikt och frodigt och du behöver inte gå särskilt långt ut för att hitta krabborna.

Stockholms skärgård

Bestående av ungefär 30 000 öar, kobbar och skär är det verkligen ingen tvekan om att Stockholms skärgård har allt – till och med för den kräsne. Så oavsett om du söker efter härliga restaurangpärlor med vidsträckt havsutsikt eller en naturupplevelse utan dess like vågar vi lova att Stockholms skärgård har en ö eller plats som passar just dig och ditt sommarbehov.

stockholms skärgård bingolotto

Våra bästa tips i Stockholms skärgård:

  • Båtluffarkort för dig som inte har egen båt – Det är supersmidigt att ta sig ut i skärgården med skärgårdsbåtarna som ofta har avgångar från de centrala delarna av Stockholm. För dig som vill besöka många platser är det perfekt att investera i ett båtluffarkort som kan användas för flera resor.
  • Gålö havsbad – Med Stockholms skärgårds längsta sandstrand är Gålö Havsbad en skärgårdspärla du inte får missa. Stranden är härligt långgrund vilket gör den perfekt för barnfamiljer. Här finns gott om plats för badgäster, möjlighet att kitesurfa, fina omkringsliggande vandringsleder och en mysig glasskiosk som har öppet varma och soliga dagar.
  • Vaxholm – Vaxholm kallas ofta Stockholm Skärgårds huvudstad och hit kommer du på en knapp timmes båtresa (eller fyrtio minuter i bil eller buss). Vaxholm är en pittoresk stad som verkligen blommar upp under sommartid med sina mysiga villaområden, gulliga små butiker, spännande museum och såklart sina trevliga restauranger och fik och är alltså absolut värd ett besök!

 

Blekinge skärgård

I Blekinges förtrollande skärgård bjuds det på mysiga skärgårdsbyar, massor av god mat och fantastiska naturupplevelser vilket gör den väl värd ett besök för den som är sugen på gemytlig skärgårdskänsla i sommar.

Båt svensk skärgård

Våra bästa tips i Blekinge skärgård

  • Tjärö – Tjärö är ön som ger verklig Bullerbyn-känsla! Här finns det små idylliska hus från 1800-talet precis intill vattnet, sex jättefina badplatser, massor av klippor att avnjuta solens strålar från och otrolig natur att vila ögonen på.
  • Skärgårdstrafiken – Den reguljära skärgårdstrafiken gör hela Blekinge skärgård lätttillgänglig för dig som besöker utan egen båt.
  • Utklippan – Utklippen är Sveriges sydostligaste ögrupp och besitter fantastisk natur och ett sällan skådat och exotiskt djurliv. Såväl gråsäl som knubbsäl är något du kan få bekanta dig med närmare om du besöker Utklippan.

 

Smålands skärgårdar

I Smålands skärgårdar hittar vi några av vad vi skulle vilja kalla skärgårdssveriges doldisar! Här gömmer sig nämligen en vacker värld av kobbar och skär. Man bjuds inte bara på frisk luft och naturskatter, utan man kan också avnjuta ett smakfullt dimensionerat utbud av restauranger och caféer. På det här smultronstället till skärgård finns det dessutom stora möjligheter att för den som önskar extra avskildhet hitta en alldeles egen privat skärgårdsö att spendera sommardagen på.

örnsafari svensk skärgård

Våra bästa tips i Smålands skärgårdar

  • Kajakpaddling – I Västervik kan du verkligen njuta av friluftslivet genom att paddla kajak och njuta av fantastisk natur direkt från vattnet. Det finns en fin tur via insjöar som tar dig ut till havet och skärgården till Gränsö Udde, en tur man verkligen inte får missa! Längs med turen finns det mysiga caféer att ta fikapauser vid för att fylla på energiförrådet. Perfekt aktivitet för en mysig sommardag!
  • Hyr egen båt – Avnjut den lyxiga friheten i att ha egen båt fastän att du inte äger någon. I Västervik finns det möjligheter att hyra såväl segel- som motorbåt. Om du inte vill hyra en egen båt finns det tillgång till båttaxi eller postbåt, som kan köra dig dit du vill under hela sommaren.
  • Örnsafari – I Smålands skärgårdar kan du uppleva Sveriges största örn, havsörnen med ett vingspann på över 2,5 meter, från nära håll när du tagit dig ut till havs förbi lummiga öar med söta sommarstugor och kommit mot de karga klipporna längre ut på kusten. Det finns möjlighet att boka turer med kunniga guider som glatt tar med dig ut att möta ett utav svenskt djurlivs allra mäktigaste giganter – havsörnen.

Norrbottens skärgård

Norrlandskusten är en bit av Sveriges östra kust och den sträcker sig hela vägen från Norrbotten och Haparanda till Gävle och Gävleborg. Skärgården i Norrbotten är otroligt vacker, om än fortfarande något otillgänglig och därmed oupptäckt vilket i och för sig bidrar till dess charm.

Norrbottens skärgård är ett samlingsnamn på de öar som ligger mellan gränsen till Västerbotten och gränsen mot vårt grannland Finland, och den ligger alltså i de innersta delarna av Bottenviken. Bottenviken är ett utav världens sötaste havsvattenområden av den enkla anledningen att det finns så mycket tillrinning från runtomkringliggande älvar. Det innebär att man faktiskt kan dricka vattnet här – trots att det är havsvatten!

svensk skärgård natur

Våra bästa tips i Norrbottens skärgård

  • Pite skärgård – Här bjuds den som besöker på genuina kulturmiljöer, spännande fornlämningar, andra naturupptäckter och otroliga sandstränder portionerat på drygt 550 olika öar. Här kan du avnjuta avkoppling i avskildhet, roliga aktiviteter såsom sälsafari, sightseeingturer eller sköna heldagar med sol och bad.
  • Spännande vandringsleder – I Norrbottens skärgård finns det oändligt med små promenadvägar och stigar att följa. Här är du garanterad en häpnadsväckande naturupplevelse. Vad sägs som urskog, milsvida sandstränder eller en skogsbeklädd ö?
  • Höga kusten – Höga kusten är ett världsarv utan dess like. Här upplever du klippor, berg och dalar. Upplevelser som sticker ut lite extra är kanske en båttur ut till Ulvön som låter dig uppleva Sveriges djupaste fjärd och Sveriges högsta ö Mjältön. Men äventyrligheten slutar inte där, vid Höga kusten finns nämligen spännande vandringsleder, klättring, paddling och en uppsjö andra saker att hitta på för den aktive.



BingoAnnes signatur för BingoBloggen.

Ps. Vi älskar att semester i Sverige och det passar ju alldeles utmärkt att fylla på med nya tips inför kommande sommar som antagligen spenderas på hemmaplan. Jag vill därför passa på att tipsa om våra blogginlägg om saker att göra i Malmö, saker att göra i Göteborg, saker att göra i Umeå och saker att göra i Stockholm i sommar om du letar fler goda förslag på aktiviteter i sommar-Sverige!

 


Arkiv