Så får du den bästa spa-upplevelsen

BingoLottos BingoBloggare Märta BingoMärta 2023-08-28

Planerar du en härlig get away med vännerna, lite romantik på tu man hand med partnern eller något mysigt för hela familjen? Kanske vill du refresha kroppen och dina sinnen inför höstens antåg? Oavsett hur utgångsläget ser ut är spa alltid en bra idé. Nedan ger jag dig mina bästa spa-tips!

När du ska boka en spa-vistelse finns det först och främst några saker som kan vara bra att tänka på;

  • Vem är det du ska dela denna härliga upplevelse tillsammans med? Många sparesorter har specifika inriktningar. En del erbjuder romantiska spapaket för två, vilket är optimalt om det är din käresta som ska göra dig sällskap. Hos vissa spahotell är det främsta fokuset inre styrka och lugn, medan andra erbjuder träningsläger och aktiviteter som golf, klättring och vandring i härliga naturmiljöer. Har du med dig barn kan du behöva kolla upp om det är någon specifik åldersgräns i spat.

  • Håll ögonen öppna för olika spa-erbjudanden! Titt som tätt dyker dem upp och du kan på så sätt spara tusentals kronor. Håll gärna uppsikt långt i förväg – då brukar det finnas större chans till att hitta extra bra erbjudanden. Tänk även på att priset brukar gå upp en hel del under högtider, helger och lov.

  • Har du svårt att hitta någon som kan passa ditt husdjur när du vill åka i väg? Det behöver inte vara kört för det – en del spahotell erbjuder rum där husdjur också är välkomna!

  • Kolla vad det finns för olika slags behandlingar. Det är ett ypperligt tillfälle att unna sig en behandling när man väl är på spa och då är det såklart fördelaktigt om spahotellet erbjuder något man är i extra behov av.

  • Ta en titt på spats läge. Ska du boka en weekend med kompisgänget och vill ha nära till lite fart och fläkt kan det vara bra att kika på avståndet, då många spahotell ligger en bit utanför stadskärnan. Vill du att miljön runt spat ska vara en del av upplevelsen? Då finns det ett flertal alternativ som definitivt är värda att överväga!

Kvinna njuter av att få en ansiktsbehandling

I Sverige finns ett brett utbud av spahotell som passar olika sällskap, intressen och önskemål. Jag har därför delat in mina olika tips i olika kategorier, så att du enkelt ska kunna hitta en fantastisk spaupplevelse för just dig eller er!

FÖR PAR

Yasuragi, Saltsjö-Boo

Denna japanska oas, endast 20 minuter från centrala Stockholm, kan onekligen trolla med ens sinnen. Hos Yasuragi är det total avkoppling som gäller och det är inte alls förvånande att spahotellet gång på gång prisats som ett av landets bästa. Ledorden är stillhet, skönhet och harmoni – vilket märks i vartenda hörn. Förutom den japanska tvagningsritualen, signumbehandlingarna, den förstklassiga maten och de vackra rummen i japansk stil är det en fröjd att bara glida omkring mellan de varma källorna i den japanska badrocken man blir tilldelad vid ankomsten – och med skärgården som närmsta granne. Att fly vardagen för en vistelse här tillsammans med kärleken vore inte helt fel, ellerhur?

Japanska badrockar på spahotellet Yasuragi

Falkenberg Strandbad, Falkenberg

Mitt på Skrea strand ligger denna exotiska idyll, som med ett fantastiskt ljus, ett stort orangeri och en temperatur på 25 grader i luften låter era tankar flyga i väg till Medelhavet. Ta en lugn simtur i den uppvärmda utomhuspoolen eller simma ett par längder i Sveriges enda 50-metersbassäng med saltvatten. Här kan ni även testa vattenyoga, utforska gymmet, få en guidad introduktion till spa-ritualer från hela världen eller slå er ned i någon av relaxbäddarna. Lyxiga spabehandlingar finns det dessutom gott om och har ni svårt att bestämma er är sandbehandlingen eller kroppsskrubbningen med ökensalt från Kalahariöknen två heta tips. Falkenberg Strandbad, eller göteborgarnas Hamptons som det också kallas, är verkligen en plats där du och din livskamrat både får skämma bort er själva och varandra. 

Pool på spahotellet Strandbaden i Falkenberg

FÖR KOMPISGÄNGET

Ästad vingård, Varberg

Denna halländska vingård är en av Sveriges största. Här, mitt bland de vackra bokskogarna, finns inte bara en vinodling – utan även restauranger, hotell samt Sinnenas Spa – där intensiva upplevelser blandas med stillhet och lugn. Smaker, dofter, material, ljud och idéer plockas ideligen från naturen omkring vingården med syfte att skapa unika känslor och upplevelser. Här kan ni kallbada i källvattendammen, koppla av i Sveriges enda undervattensbastu med braskamin och fönster med livet under ytan som utsikt, se vad naturens smaker har att erbjuda i smakbaren och njuta av den 39 graders varma utomhuspoolen som finns tillgänglig året om. Och du, missa inte att kombinera spavistelsen med att gå en vingårdsvandring och att äta en fantastisk gårdsmiddag på restaurang Äng som nyligen blev tilldelad en stjärna i Guide Michelin! 

Bastu med träbalja och björkris

The Steam Hotel, Västerås

Ett av Sveriges mest unika spahotell finner du precis intill Mälarens strand. The Steam Hotel andas lyx och industriell elegans och är ett perfekt resmål för vännerna när ni vill skämma bort era sinnen ordentligt. Här får ni total återhämtning kombinerat med umgänge och skratt. Finn ert inre zen i eldrelaxen eller i inomhuspoolen som endast är upplyst av levande ljus, blicka upp mot stjärnorna och ut över Mälaren från hotellets utomhuspool, höj temperaturen i den enorma bastun eller mingla i loungens bardel där skön musik blandas med svalkande cocktails. När ni känner er färdiga med spat och avnjutit en middag i någon av hotellets flera restauranger finns en rad aktiviteter att välja mellan. Vad sägs om att reservera hotellets bio, riva av ett gäng härliga duetter i ett av karaokerummen, utmana varandra på en runda shuffleboard eller gå en runda mellan hotellets fem olika barer? På The Steam Hotel lär ni aldrig bli uttråkade!

Hamnen och spahotellet The Steam Hotel i Västerås

FÖR FAMILJEN

Vildmarkshotellet, Norrköping

Att Kolmårdens djurpark är en populär destination för barnfamiljer är nog inget nytt under solen, men visste du att Vildmarkshotellet, som endast ligger ett stenkast från djurparken, har ett spa för såväl stora som små? Här kan hela familjen bubbla i bubbelpoolen, upptäcka inom- och utomhuspoolerna och njuta av bastubad. Spahotellet erbjuder alltid olika paket med allt ifrån föreställningar till unika djurmöten.

Sätra Brunn, Sala

Mellan Sala och Västerås hittar du denna pittoreska kurort, som bär på en 300-årig historia. Här finns massor att göra – så som att promenera i de stora parkerna, besöka det gamla muséet och den lilla loppmarknaden, gå på julmarknad eller titta in i någon av de små hantverksbutikerna. Hos spaavdelningen kan dessutom hela familjen njuta av sköna bad och för barnen finns speciellt framtagna spabehandlingar.

Person får sina händer masserade på spa

SPAHOTELL I HÄFTIGA MILJLÖER 

Relaxen Spa & Sauna, Riksgränsen

Sveriges nordligaste spa finnes precis innan den norska gränsen. Efter en dag i backen är det inte mycket som slår känslan av att sjunka ner i en het badtunna med utsikt över de mäktiga fjälltopparna som omger spahotellet.

Badtunna i snötäckt landskap

Södra Berget Hotell & Resort, Sundsvall

Känslan av återhämtning varar länge efter ett besök hos Vida, som hotellets spaavdelning kallas. Här, mitt bland de norrländska omgivningarna, får du tillgång till japansk tvagning, turkisk och romersk ångbastu, torrbastu och bad i såväl varma som kalla källor. I kombination med den milsvida utsikten 240 meter över havet kommer detta säkerligen ge dig en nytändning som du kan leva på länge!

Storhogna Högfjällshotell & Spa, Vemdalen

Med en vistelse på prisbelönta Storhogna Högfjällshotell & Spa får du den oslagbara kombinationen av äventyr och avslappning. Utforska Storhognas storslagna berg till fots eller på ett par skidor och avsluta dagen med en simtur i Vemdalens enda pool följt av en välbehövlig massage!

Kosta Boda Art Hotel, Kosta

Detta spahotell kan man verkligen kalla unikt i sitt slag. Hela komplexet är designat av Kosta Bodas världsberömda glaskonstnärer och inget av hotellrummen är det andra likt. Spats inomhusdel, som består av två pooler, en bastu, en ångbastu och en hotellbar, för tankarna till en undervattensvärld. Här finns, förutom häftiga detaljer som fiskar i glas och vattenfall, en konstutställning under vattnet! Spat har även en utomhusdel där poolerna är vackert inramade med glasfusade väggar. Receptionen och behandlingsrummen är inredda med installationer i glas samt läppstift och nagellack i jätteformat. Är du sugen på en spabehandling är hotellets prisbelönta signumbehandling med uppvärmt glas verkligen att rekommendera! 

FÖR GOLFAREN

Hooks herrgård, Jönköping

I hjärtat av de småländska skogarna hittar du denna rofyllda idyll med anor ända från 1300-talet. Hooks herrgård öppnade sin 1300 kvadratmeter stora spaavdelning med utsikt över Hokasjön 2014 och har sedan dess varit en otrolig plats att återvända till när man behöver en paus från vardagen. Här finns även ett golfcenter med restaurang, en golfshop, kansli, klubbrum, omklädningsrum, golfcoaching och två vackra golfbanor, varav den ena räknas som en av Sveriges första. Är du nybörjare på golf, men är sugen på att testa? Läs våra bästa golftips här

Golfboll på golfbana en solig dag

Sankt Jörgen Park, Göteborg

Det prisbelönta designhotellet endast en kvart från Göteborg city består av ett flertal härligheter. Du kan bland annat njuta av deras rikskända sparitual som innefattar olika spastationer och ett flertal utvalda produkter. Träna, spela padel eller vaggas till en skön tupplur i någon av de rörliga bäddarna. För golfälskaren är det bästa av allt dock resortens utmanande golfbana och de olika golfpaketen. Dessa innehåller allt man kan önska sig och lite till!

Torekov Hotell, Torekov

Mitt på den skånska Rivieran, närmare bestämt Bjärehalvön, stoltserar Torekov Hotell – ett litet och personligt spahotell som fick utnämningen Tripadvisor Travellers’ Choice 2021. Med en hänförande natur, japanska utomhuspooler, behandlingar så som Hawaiimassage och regndroppsmassage samt möjlighet till att delta i lyxiga yogaretreats är känslan av att vara utomlands given. Bokar du ett golfpaket här når du dessutom några av Skandinaviens bästa golfbanor med sammanlagda 117 hål inom elva minuter.

Hand som rör vattenytan på en pool

SPARESORTER DÄR HUSDJUR ÄR VÄLKOMNA

Nya Lundsbrunn Resort & Spa, Lundsbrunn

Vid foten av Kinnekulle finnes denna spapärla – där valmöjligheterna nästan känns oändliga. Utöver ljuvliga spaerbjudanden finns här allt ifrån yoga och vandringsstråk till konferenslokaler, padelbanor och golfpaket. På Nya Lundsbrunn Resort & Spa finns sannerligen något för alla – och alla är välkomna, så även människans bästa vän. Inte nog med att det finns utvalda rum där du bor tillsammans med din vovve – han eller hon blir dessutom välkomnad med ett hundkit!

Smögens Hafvsbad, Smögen

Smögen bjuder helt klart på några av Sveriges vackraste vyer och att bara befinna sig här ger en energiboost som heter duga. Med direktanslutning till havet och flera fina promenadstråk är Smögen dessutom en optimal plats för våra fyrbenta vänner. Hos Smögens Hafvsbad bor din älskade hund som en kunglighet. I varje hundrum finns gott om plats för lek och även här får hunden glädjas åt ett vip-kit!

Observera att det vanligtvis inte är tillåtet att ta med sig hunden in i hotellens huvuddelar där bar, restaurang och andra sällskapsytor är placerade.

Hund med rosa handduk runt huvudet

Vill du skapa spa-känsla hemma? Varför inte unna dig känslan av att vara på spa alla dagar i veckan med en badtunna? Med BingoAnnes tips får du massor av bra insikter i vad du kan behöva tänka på inför din nya livsnjutar-investering! 

 Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka till bloggen


Arkiv